Irish Stew:
Dit Iers traditioneel Stoofpotje is in Ierland zowat in bijna elke eetgelegenheid
te verkrijgen.
Ook de meeste Ierse Pubs in België, hebben dit héérlijk gerecht op de menkaart staan. Het smaakt op ieder ogenblik van de dag.
Bij de eerste vork of lepel komt de dampende geur je tegemoet;
Je proeft er de wilde natuur, het groen, (natuurlijk) de schapen,
de kruiden, de… ; ja Ierland op z’n best!
Stew voor ca. 4 personen:
Voorbereidingstijd = ca. 20 minuten Kooktijd ~ 1u.20 minuten
Benodigdheden:
lamscarbonaden (~ 1kg
4 plakken bacon/spek
boter (vb Ierse boter Kerrygold)
1 kg aardappelen in dikke schijven gesneden
3 wortels in schijven
3 middelgrote uien, fijngesneden
gemalen peper, tijm, fijngehakte peterselie
5 dl bouillon (of Guinness) of 50/50 bouillon/Guinness
Bereiding:
Haal de vetranden van de carbonades & snij de bacon in reepjes van 2cm
De bacon knapperig en bruin bakken in de boter en uit de pan halen
De karbonades aan beide kanten bruin bakken en uit de pan halen
Neem een kom of pan met een zware bodem en leg er de helft van de aardappelen, wortels en uien in.
Kruid wat met peper & voeg er de helft van de bacon toe.
Leg daar de carbonades op.
Bedek deze met de rest van de aardappelen, wortels, uien en bacon.
Voeg de bouillon of Guinness (of 50/50) + de tijm toe
Dek de pan of kom af & breng het goedje aan de kook.
Laat daarna het gerecht ongeveer 1 uurtje op een zacht vuurtje sudderen tot het vlees gaar is.
Garneer met peterselie.
De Irish stew dient men op in een diep bord of een éénmansschotel.
En met een lepel om het vocht op te kunnen lepelen. Een stukje brood is ook welkom.
Met een pint Guinness, Kilkenny, of Murphy’s Red is het gerecht op z’n best.
Gebruik je creativiteit! Het gerecht is eenvoudig aan te passen naar ieders smaak.
Andere kruiden, toevoeging van rapen, … .